MONUMENTALE SCHEPEN SFEERVOLLE HAVEN HISTORISCHE HAVENSTAD

 

Museumhavendagen

De Museumhavendagen 2023 waren een groot succes!

Tot over twee jaar!

 

Dit was er te doen:

Vrijdag 9 juni
Ontvangst gasten en gastschepen  
19:00 Officiële opening 
19:15 - 23:00 SingeltjesDisco

Zaterdag 10 juni
11:00 - 16:00 Ambachten, kinderactiviteiten, shantykoren
10:00 - 19:30 Doorvaardag van Reeuwijk naar Gouda en vice versa
18:00 - schippersmaaltijd
20:00 - 23:00 muziek IJsselhuis Los Irlandeses

Zondag 11 juni
13:00 - 13:45 Schependans met muzikale begeleiding van Stefanie Kenter met Combo
14:00 - 16:00 Gouwe Bigband
16:00 - 19:00 Gouda viert de zomer met diverse optredens

De Museumhavendagen zijn 9, 10 en 11 juni. Het feest voor het publiek is voornamelijk op 10 juni, dan is de haven een en al levendigheid, met gastschepen van buiten Gouda, met roeibootjes, kano’s, supplanken en nog meer drijvende zaken. Er zijn demonstraties van oude ambachten die met de oude schipperij te maken hebben, zoals tanen, smeden, touwslaan, splitsen en zeilnaaien. Ook zijn er wasvrouwen zonder wasautomaat.

Kinderactiviteiten
Leer wrikken in een lelievlet en andere kinderactiviteiten worden verzorgd door scoutinggroep Willibrordus bij het Werfhuijs aan de Vest (3 op het kaartje).

Andere kinderactiviteiten zijn te vinden op de Bogen (4 op het kaartje) tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Oude schepen
Wij hebben dit jaar speciaal de 'Westlander' uitgenodigd, het platte werkpaard, speciaal gebouwd voor de vaart in de sloten en vaarten van het Westland (ze liggen in de zwaaikom, 1 op het kaartje). Het bijzondere van dit schip is dat het vroeger voornamelijk 'geboomd' werd: in haar vaargebied zijn praktisch geen plassen of brede rivieren, maar wel sloten, vlieten, stadsgrachten en lage bruggetjes.

Oude ambachten
De oude ambachten worden gedemonstreerd op het plein aan de Bogen (4 op het kaartje) en op de Rotterdamse Poort (5 op het kaartje) van 11.00 uur tot 16.00 uur. Je kunt daar onder andere zien:

Wasvrouwen,Touwslaan, Klompbootjes maken, Taanderij, Klussen aan schepen en Palingroken.

Oude voertuigen
Een havenkant is niet compleet zonder oude voertuigen: “rijdend erfgoed”  Deze zijn te vinden aan de Bogen (2 op het kaartje).

Oude zeemansliederen
Koor Gouds Getij bestaat uit 25 vrouwen, die worden begeleid door een aantal muzikanten. Ze brengen zang en muziek, geïnspireerd door alles wat er in, op, of aan het water gebeurt.

Shantykoor West Zuidwest uit Gouda voert je mee met de shanties van de oude vierkant getuigde zeilschepen naar het zware werk aan vallen, brassen, geien, schoten en kaapstander. Meezingen van de refreinen aanbevolen.

Zij zingen afwisselend op het plein en bij het IJsselhuis (6 op het kaartje).

Zaterdagavondfeest
Ter afsluiting van de dag is er een feest bij de podiumtent naast het IJsselhuis (7 op het kaartje) met muziekgroep “Los Irlandeses” vanaf 20.00 uur. Dit belooft spetakel: stampende Ierse ritmes, razende mexicaanse polka’s en gevoelige balads. De vele muziekinstrumenten – de banjo’s, bas, accordeon, ukeleles, enzovoort – worden tussen de nummers door snel gewisseld of aan elkaar doorgegeven. Een levendige show en elk nummer klinkt weer verrassend. De meerstemmige zang maakt het helemaal af.

Zondagmiddag 11 juni
Een speciale editie van Gouda viert de Zomer, met Emma Beukelman en Gouwe Bigband en nog veel meer artiesten.

Doorvaardag
10 juni is ook de doorvaardag: onbeperkt heen en weer varen tussen Reeuwijk en Gouda. 

De gemeente Gouda organiseert dit samen met het Gouds Sluiswachtersgilde. Op die dagen kan er onbeperkt heen en weer gevaren worden van het Reeuwijks Verlaat tot en met de Mallegatsluis (1 op het kaartje) in Gouda en andersom. Tijdens de doorvaardag hoeft er geen rekening gehouden te worden met bedieningstijden en doorvaartijden: de bruggen draaien op dit traject op afroep.