MONUMENTALE SCHEPEN SFEERVOLLE HAVEN HISTORISCHE HAVENSTAD

 

Het IJsselhuis

Het IJsselhuis is een gemeentelijk monument en heeft een typische bouw in de vorm van een symmetrisch Grieks kruis. Het pandje is gebouwd op gewijde grond: in de middeleeuwen stond hier de Olevaerskapel.

Het IJsselhuis nu is een museumhavencafé en restaurant met terras waar je zicht hebt op de Museumhaven. Geniet van een drankje of diner in dit bijzondere restaurant.

Het IJsselhuis vroeger was een schipperswachtlokaal bij de Mallegatsluis, gebouwd in 1912.
Omdat de binnenschippers soms dagenlang moesten wachten voor de sluis was het lokaal een drukbezochte drankgelegenheid waar menig schipper te diep in het glaasje keek. Dat was reden voor de geheelonthoudersvereniging ‘Nederlandsche Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholische Dranken’, afdeling Goudse Drankweer Comité om het lokaal in1923 als niet-alcoholische horecagelegenheid uit te gaan baten. Het gebouwtje heeft dienst gedaan als schipperswachtlokaal en betaalkantoor voor kolensjouwers en lossers totdat in 1938 de nieuwe Julianasluis het gebruik van de kleinere Mallegatsluis voor de beroepsvaart goeddeels overbodig maakte.

Lees meer over de historie van het IJsselhuis.

Openingstijden IJsselhuis:

Brunch, borrel en diner op donderdag, vrijdag, zaterdag.
Open 12-23 uur.

Brunch en borrel op zondag.
Open 10 tot 18 uur.